onsdag 19 maj 2010

BAKGRUNDEN TILL VÅLDET I THAILAND

Den 26 februari meddelade högsta domstolen sin dom i ett kontroversiellt mål gällande den förre premiärministern Thaksin Shinawatras frysta ekonomiska tillgångar i Thailand. Grupper lojala med den förre premiärministern (de så kallade rödskjortorna) påbörjade demonstrationer mot regeringen den 14 marsmed anledning av den fällande domen mot Thaksin. De ursprungliga demonstrationerna ägde rum längs Rajdamnoen Avenue och kring demokratimonumentet. Lördagen den 3 april utvidgades demonstrationerna då rödskjortorna ockuperade Ratchaprasongkorsningen och närliggande områden vid shopping- och hotellområdet kring Central World och Siam Paragon som ligger mellan Sky Train-stationerna Chidlom och Siam Square i centrala Bangkok.

Regeringen beslöt den 7 april att införa speciella nödlagar - "emergency decree"– för Bangkok med omnejd. Dessa lagar ger myndigheter ytterligare befogenheter att ingripa mot demonstranterna, såsom exempelvis att arrestera folk utan arresteringsorder, censurera nyhetsflödet m.m. Förbud mot större folksamlingar än 5 personer samt möjligheter att inskränka rörligheten i vissa områden ingår också som en del av dessa nödlagar. Den 10 april ägde våldsamma sammandrabbningar rum i centrala Bangkok mellan demonstranter och militär och polis med 25 dödade och över 800 skadade. Den 14 april lämnade demonstranterna sitt ursprungliga område runt Demokratimonumentet och konsoliderade istället sina positioner vid shopping- och hotelldistriktet vid Ratchaprasongkorsningen och närliggande områden. Sedan dess har det ”ockuperade” demonstrationsområdet utvidgats geografiskt varvid nya vägspärrar och barrikader har upprättats vid flera av dess tillfarter. Den 22 april ägde granatattacker rum mot det populära turist- och finansområdet utmed Silom Road, inklusive mot en hårt trafikerad Sky Train-station (Sala Daeng), då en person dödades och ett åttiotal sårades. Ännu en våldsam sammandrabbning ägde rum i närheten av den gamla flygplatsen Don Muang i utkanten av Bangkok den 28 april, då en soldat dödades och ett tjugotal sårades. Den 7 och 8 majdödades två poliser och flera människor skadades i två attacker vid Silom Road och vid Lumpiniparken.

Den 3 maj presenterade premiärminister Abhisit en försoningsplan och lovade nyval den 14 november i år, lite drygt ett år innan regeringens mandat löper ut. Detta erbjudande kom dock inte att fullt ut accepteras av demonstranterna utan att en rad villkor först uppfylldes. Den 12 maj stod det klart att den thailändska regeringens förhandlingar med demonstrationsledarna brutit samman. Regeringen har därför tagit tillbaka sitt erbjudande om ett tidigarelagt val. Demonstrationerna fortsatte samtidigt som militären inledde en gradvis isolering av demonstrationsområdet. Den 13 maj sköts en känd militärofficer som gått över till demonstranternas sida och som ansvarade för säkerheten i demonstrationsområdet. Denne avled några dagar senare. Regeringen beslutade senare den 13 maj att införa nödlagar i ytterligare 15 provinser, vilket utökades med ytterligare 5 provinser den 16 maj. Våldsamma sammandrabbningar inleddes mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor i centrala Bangkok under fredagen den 14 maj. Säkerhetsstyrkorna omringade demonstrationsområdet för att kunna förhindra ytterligare demonstranter att ta sig in i området men också för att stänga av både el-, mat- och vattenförsörjningen till demonstranterna och därigenom få dem att lämna det centrala shopping och hotellområdet kring Siam Square och Ratchaprasongkorsningen. Onsdagen den 19 maj trängde säkerhetstyrkorna in i det av demonstranterna avspärrade området. Säkerhetsstyrkorna lyckades utrymma det centrala shopping och hotellområdet kring Siam Square och Ratchaprasongkorsningen. Sedan de senaste sammandrabbningarna utbröt den 14 maj har officiellt inrapporterats 37 döda och drygt 280 skadade. Inofficiella uppgifter gör gällande att ytterligare minst fem människor dödades under onsdagen och ett okänt antal har skadats.

Med anledning av säkerhetsläget i Bangkok är Sky Train och tunnelbanan stängda tills vidare. Många ambassader i närheten av demonstrationsområdet har tvingats stänga. Den svenska ambassaden har hittills kunnat hålla ordinarie öppettider, men kommer att vara stängd under torsdagen den 20 maj på grund av säkerhetsläget. Flera internationella skolor har tidvis varit stängda beroende på säkerhetsläget.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar